Povijest tvrtke

Radio industrija Zagreb (RIZ) osnovana je 1948. kao državno poduzeće za proizvodnju radioodašiljačke opreme kao podrška radioodašiljačkoj stanici Radio Zagreb.

1949.
POKRETANJE PROIZVODNJE  
Potpisivanjem ugovora s Radio Zagrebom za isporuku 15 kW srednjovalnog radioodašiljača 1949. tvrtka je započela proizvodnju radioodašiljača.

Nakon uspješne isporuke prvog odašiljača male snage, RIZ je nastavio proizvodnju odašiljača niske snage za tržište bivše Jugoslavije.

1960.
POKRETANJE PROIZVODNJE ODAŠILJAČA VELIKE SNAGE
RIZ je 1960. isporučio jedan 100 kW SV odašiljač za Radio Ljubljanu i 2x200 kW SV odašiljača za Radio Beograd. To je bio početak istraživanja područja odašiljača velikih snaga na koje se sve više koncentrirao.

Veliko iskustvo iz tih projekata tvrtci su omogućili daljnji razvoj i odlične reference za međunarodna tržišta.

1965.
ULAZAK NA MEĐUNARODNA TRŽIŠTA
RIZ je 1968. Godine isporučio 2x500 kW odašiljača za All India Radio, a uz podršku Siemensa 2x50 kW SV i 2x300 kW SV odašiljače za West German Radio Broadcasting Network.

Po završetku tih projekata ostvarila se naša dugoročna ambicija ulaska na međunarodna tržišta s programom odašiljača velike snage.
U nekoliko godina RIZ je isporučio odašiljače s dodatnom opremom u 25 stranih zemalja.

1970.
PROJEKTI "KLJUČ U RUKE"
1970.-tih godina na međunarodnim tržištima pojavila se potreba za projektima "ključ u ruke". RIZ je 1978. zaključio ugovor za isporuku 2x300 kW SV odašiljača po načelu "ključ u ruke".
Te godine to je bio najveći individualni izvoz u Hrvatskoj.

1981.
MOBILNI SUSTAVI
Nakon opsežnih istraživanja tvrtka je s ponosom predstavila novu generaciju mobilnih radioodašiljačkih stanica velike snage koje su uključivale odašiljače, antene, generatore i dodatnu opremu. Mobilna stanica posjeduje svu potrebnu opremu za radioodašiljanje te stoga nisu potrebni nikakvi dodatni radovi.

Sva oprema ugrađena je u ISO standardne kontejnere i obrađena na način da omogućuje siguran i pouzdan rad bez obzira nalazi li se netko u kontejnerima ili ne.
Najveća snaga izrađenog potpuno neovisnog, mobilnog srednjovalnog radioodašiljačkog sustava baziranog na poluvodičkoj tehnologiji, bila je 300kW.

1991.
PROGRAM POLUVODIČKIH ODAŠILJAČA (SOLID STATE)
RIZ-ov Odjel za istraživanje i razvoj stvorio je novu generaciju poluvodičkih (solid-state), visoko učinkovitih i visoko pouzdanih srednjovalnih odašiljača velike snage s relativno malom potrošnjom.

2000.
DRM
Tvrtka RIZ učlanila se 2000. u DRM organizaciju (Digital Radio Mondial) kao član u klasi A.
Od tog trenutka RIZ nudi znanje i opremu koji omogućuju laku preinaku svih postojećih analognih odašiljača u digitalne, visoko kvalitetne odašiljače male potrošnje.

2003.
DRM u KRATKOVALNIM ODAŠILJAČIMA
Naši visoko učinkoviti, kratkovalni DRM odašiljači velike snage do 500 kW vlastiti su dizajn u koji su ugrađena nova rješenja, poput elektronki samo u RF izlaznom stupnju.

2008.
ODAŠILJAČI LINIJE "FIDELITY"
Linija odašiljača "FIDELITY" nova je generacija potpuno poluvodičkih srednjovalnih odašiljača ekstremno visoke učinkovitosti, dizajniranih i testiranih u skladu sa svim važećim standardima.

Tvrtka RIZ Odašiljači d.d. stalno radi na poboljšanju kvalitete svoje opreme, a podrška kupcu naš je veliki prioritet.